Nieuwe naam, beproefd concept
Vanaf 2017 gebruiken we Cineblend voor alle activiteiten die al lang onder de paraplu van de Stichting Audio-Visuele Antropologie Nederland (SAVAN) worden georganiseerd: het Beeld voor Beeld Festival (sinds 1989), de Cineblend debatavonden (sinds 2007), gastprogrammeringen bij verschillende festivals (Dancing on the Edge, Afrovibes, Cultura Nova) en losse film –en debatprogrammeringen bij culturele en wetenschappelijke organisaties in binnen- en buitenland.

Beeld voor Beeld Festival 2017
Het programma van de 27e editie van Beeld voor Beeld Festival is nog in ontwikkeling en wordt begin mei 2017 bekendgemaakt.
Datum: 13 - 25 juni 2017. Locaties: De Tolhuistuin, Pakhuis de Zwijger, Ketelhuis, EYE en Jungle Amsterdam.


Beeld voor Beeld Festival 2016
Deze 26e editie van Beeld voor Beeld Festival staat grotendeels in het teken van het thema 'Beelden van Migraties'. De huidige vluchtelingenstromen hebben het thema migratie weer in het brandpunt van de belangstelling gezet, hoewel het een fenomeen is van alle tijden en culturen. Tijdens deze editie wordt gekeken naar verschillende vormen van hedendaagse migratie - in het bijzonder gedwongen migratie - en de sociale gevolgen van migratie. Het festival besteedt speciale aandacht aan makers uit migrantengemeenschappen en vindt plaats in het kader van het Ongekend Bijzonder Festival.
Datum: 29 apri - 5 mei 2016. Locaties: De Tolhuistuin, Framer Framed, Pakhuis de Zwijger, EYE en Fab-city op de Kop van het Java-eiland.


Beeld voor Beeld tijdens het Holland Festival 2015
In het kader van het Holland Festival, dat van 30 mei tot 23 juni 2015 plaatsvindt in Amsterdam,  vertoont Beeld voor Beeld op dinsdag 16 juni de Zuidafrikaanse muziekdocumentaire Mama Goema: The Cape Town beat in five movements. Goema is een samensmelting van rock uit de jaren tachtig met melodieuze Cape Town Jazz, die ontstaan is vanuit de carnavalscultuur. De avond wordt ingeleid door Stan Rijven en is een samenwerking met Afrovibes en de Tolhuistuin.
Datum: 16 juni 2015. Tijd: 20.00 u. Locatie: Tolhuistuin, IJzaal.


Interview festival directeur Eddy Appels
Naar aanleiding van de 25e editie van het Beeld voor Beeld festival werd festivaldirecteur Eddy Appels geïnterviewd door de het media blog Spreekbuis

Gezocht: Bestuurslid Fondsenwerving SAVAN (2015)

Savan is op zoek naar een enthousiast bestuurslid voor de nieuwe portefeuille Fondsenwerving en sponsoring. Savan verwerft zijn inkomsten voornamelijk via projectbijdragen van fondsen, sponsors en partners. Sponsor- en fondsenwerving zijn daarom van cruciaal belang voor Savan.
 

Trends en ontwikkelingen in de culturele sector vragen om een nieuwe visie en beleid op het gebied van fondswerving en sponsoring. Met een nieuwe invulling van de partnerships en intensievere samenwerking wil Savan ook in de toekomst verzekerd zijn van stabiele sponsoren en fondsen. Belangrijk uitgangspunt is de win-winsituatie voor beide partijen. 

Plaats in de stichting

Het bestuurslid  geeft mede sturing aan het totale beleid van de stichting conform de statuten en reglementen in het algemeen en specifiek binnen de functie.

Verantwoording

·       Hij/zij legt bestuurlijke verantwoording af binnen het bestuur

·       Hij/zij is primair verantwoordelijk voor het beleid wat betreft het in de markt zetten van de activiteiten van Savan.

Taken 

·       Concentreert zich op hoofdlijnen en stelt samen met de overige bestuursleden en de directeur de missie, visie en de strategie van Savan vast in een algemeen meerjarenbeleid.

·       Draagt zorg voor de ontwikkeling en de uitvoering van het algemeen sponsoring- en fondsenwervingsbeleid inclusief ethische code.

·       Signaleert relevante maatschappelijke en SAVAN-gerelateerde ontwikkelingen en vertaalt deze naar het vastgestelde beleidsplan en stelt zo nodig bij.

·       Houdt nauw contact met de directeur en het verantwoordelijke team inzake sponsoring en fondsenwerving

·       Betrokken bij  relatiebeheer met sponsoren/fondsen

·       Uitdragen van bestuursbesluiten aangaande sponsoraangelegenheden.

De specifieke taken worden uitgevoerd door de directeur of/ en de sponsor en fondsen coördinator.


Gerbrands-lezing: Sanctified Sandals. Imaging the Prophet in an Era of Technological Reproduction

Op vrijdag 29 november 2013 geeft Dr. Finbarr Barry Flood, hoogleraar aan de Universiteit van New York, de derde Adriaan Gerbrandslezing (in het Engels). Tijdens zijn lezing gaat Barry Flood in op het belang van afbeeldingen, en vooral ook het vermijden daarvan, binnen de Islam.
Meer informatie.
Locatie: Rijksmusem Volkenkunde in Leiden, Steenstraat 1.
Aanvang: 15:45 u.

Reserveren via: http://verlangennaarmekka.volkenkunde.nl/Geef je op voor de Zomeracademie
Van 15 - 21 juli 2013 kun je weer deelnemen aan de Zomeracademie in Destelheide (vlakbij Brussel). De Zomeracademie wil het artistiek zoeken stimuleren. Tijdens een week met diverse ateliers krijg je de kans om in een groep of individueel te experimenteren. Je kiest voor 1 discipline / atelier en werkt hier een hele week in door. Omdat er verschillende workshops tegelijkertijd geprogrammeerd worden, is er een wisselwerking met de andere disciplines mogelijk. Elke workshop staat onder leiding van een uitvoerend kunstenaar. Deze treedt vooral op als coach.
De Zomeracademie is niet te missen voor wie zelf actief en artistiek wil bijtanken, educatieve inspiratie wil opdoen door zelf weer aan het werk te gaan of gewoon ervaring wil opdoen, delen en vergelijken met die van anderen. Voor meer informatie en het inschrijfformulier: http://www.zomeracademie.be/index.html

Vrijwilligers geozcht voor het Ambacht in Beeld festival

Op 17, 18  en 19 mei aanstaande organiseert Stichting Windy Miller het Ambacht in Beeld documentaire filmfestival over ambachten, in filmtheater De Fabriek in Zaandam. We zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons helpen om er een leuke festivalsfeer van te maken. Liefst mensen die meerdere diensten achter elkaar kunnen draaien.
Per dag zijn er drie blokken: 's ochtends, 's middags en 's avonds. Voor meer informatie over het festival en het voorlopige programma zie: http://www.windymiller.nl


Call for films Ambacht in Beeld 18-19 mei 2013


Ambacht in Beeld / Craft in Focus

Documentary film festival
Zaandam, The Netherlands – Filmtheater De Fabriek
May 18 - 19, 2013


Craft in Focus offers inspirational documentary films on crafts and craftsmanship from across the globe, as well as thought-provoking lectures by interesting guest speakers, a Russian student film competition, and an in-depth filmmaking workshop on local crafts. Since in 2013 The Netherlands celebrates its long-lasting relations with Russia, there is a special program of films on Russian crafts. The film festival is organized by the Windy Miller Foundation.

 

We invite producers and filmmakers worldwide to submit films on crafts and craftsmanship in its broadest sense for screening during the festival.

 

Besides the Russian student film competition set out at various Russian film schools, the festival has no competition program.

 

Submission deadline: March 1, 2013

For regulations, submission form and other information check www.windymiller.nl or contact us by e-mail: 
info@windymiller.nl


Zomeracademie in België 19 - 25 juli 2010

De zomeracademie is een jaarlijks artistiek gebeuren vlakbij Brussel voor wie zich intensief wil bijscholen in een kunstdiscipline, zoals 'mediakunst', 'animatiefilm' en 'beeld & beeldtaal'.  In alle ateliers staan experiment en onderzoek centraal. Je wordt begeleid door een professionele coach die je op weg helpt in je creatief zoekproces.

Kijk op www.zomeracademie.be voor uitleg over de verschillende workshops.

CinemAsia van 20 t/m 30 mei 2010

In het Ketelhuis in Amsterdam wordt van 20 t/m 30 mei a.s. het Aziatisch filmfestival gehouden. Op het festival worden meer dan 50 films getoond van onafhankelijke Aziatische filmmakers. Geen van de films is eerder vertoond in Nederland!
De openingsfilm is dit jaar Dream Home met in de hoofdrol Josie Ho, die in Azie een grote populariteit geniet. Ho zal zelf op het festival aanwezig zijn.

Zie voor meer achtergrond en informatie: www.herrieschoppers.nl

MacDougal aanwezig tijdens 25 jarig bestaan SFAV
"The French Society for Visual Anthropology" (SFAV) viert op 21 mei a.s. haar 25 jarig bestaan.  
Het SFAV organiseert op deze dag een eerbetoon aan David MacDougal. Zo worden o.a. integraal vertoond zijn films Gandhi's Children en To Live with Herds en is hij aanwezig om fragmenten uit andere films te laten zien en om in debat te gaan met het publiek. 
Een unieke gelegenheid om deze internationaal geprezen visueel antropoloog te zien en horen spreken over zijn eigen werk!

21 mei 2010 van 09:30-20:30
locatie: Amiens, Bibliotheque Nationale de France, Hall Est.
Toegang gratis.
Zie voor meer informatie: www.SFAV.nl


Call for films Festival of Visual Anthropology ASPEKTY Poland

Festival of Visual Anthropology ASPEKTY in Poland is pleased to announce opening submission for the 4th edition of festival.
“ASPEKTY” is a yearly anthropological film festival, which aims in exploring various areas of culture. The principle of the festival is to discover and present various relations, phenomena, interactions and mechanisms within cultures.
Submissions are free and open for every documentary films from any field of ethnographic, anthropological, analytical approach to cultures and societies.
Festival has audience competition program. Submitted films must have been completed after year 2005

Entries Deadline: August 1, 2010
Films Delivery Deadline: August 31, 2010

Festival will be held on 26-28 November 2010 in the Ethnographic Museum in Torun, Poland

For more information please visit:
http://aspektyfestival.pl/en

Chinese Cultuur & Cinema-avond in Filmhuis Den Haag

Onder leiding van presentator Rocky Tuhuteru houden drie prominente gasten van Chinese afkomst - Pay-Uun Hiu, Aaron Wan en Julie O'Yang - om beurten een pleidooi voor hun bijzondere keuzefilm; een film die inzicht geeft in de grondwaarden van de Chinese cultuur. Het publiek bepaalt uiteindelijk welke van de films - na een pauze met traditionele hapjes en drankjes - in zijn geheel wordt vertoond in de filmzaal.
Dinsdag 27 april
Aanvang 19.30 u

Voor meer informatie over de serie, gasten, films, reserveringen en toegangsprijzen: www.kosmopolisdenhaag.nl

Call for films Beeld voor Beeld festival

Tot 15 maart kun je films insturen naar het Beeld voor Beeld festival dat van 1-6 juni 2010 plaatsvindt in het Tropentheater in Amsterdam en het Museum Volkenkunde in Leiden.
Inschrijving staat open voor iedere productie die zich bezighoudt met cultuur, beeldvorming en/of sociale vraagstukken, of die past binnen het thema van het festival (Afrika). Tevens zal er een sectie gewijd zijn aan studentenfilms. Dit onderdeel staat open voor alle opleidingen visuele antropologie en andere documentaire filmopleidingen voor zover de films binnen het algemene kader van het festival passen. 
Kijk voor meer informatie op www.beeldvoorbeeld.nl

SoundImageCulture Masterclass: Call for projects

Deadline February 15th 2010

SoundImageCulture / SIC is a group of artist-anthropologists committed to artful storytelling through real human encounters that challenge documentary conventions, and opens up to sound and image installations.

SIC offers a nine-month master class to assist professional filmmakers, social scientists and artists in the realization of their personal project. The course involves a broad spectrum of theoretical perspectives and practical workshops so as to link formal and ethical questions during the production process as each creator develops their original, personal point of view. SIC is especially interested in project proposals that reflect upon the
intercultural encounter and reveal a genuine and personal relation to the subject.

The workshops take place in the art centres Netwerk (Aalst) and De Pianofabriek (Brussels) in Belgium.

Read more / how to apply:
http://www.soundimageculture.org

Teken de petitie voor meer wereldmuziek op de radio
Wereldmuziek is steeds minder te horen bij de Nederlandse Publieke Omroep. Programma’s als ‘De Wandelende Tak’, ‘Tchongcast’ en ‘World Music Charts Europe’ zijn opgeheven of houden binnenkort op te bestaan. Radio 6, waar tot voor kort nog redelijk wat wereldmuziek te horen was, profileert zich sinds medio 2009 als jazzzender – overdag is daarom nog maar heel weinig wereldmuziek te horen.
Het is NU tijd voor actie! Wereldmuziek moet terug in de media! Teken daarom hier de openbare petitie. De petitie en de verzamelde handtekeningen zullen worden aangeboden aan de bestuurders van de Nederlandse Publieke Omroep. Kijk voor meer informatie op: http://saveworldmusic.blogspot.com
 
Filmvertoningen in Wereldmuseum Rotterdam

Donderdag 10 december 20:15uur

ABOUNA
Mahamat-Saleh Haroun, Tsjaad/Frankrijk, 2002, 81'. Ned. Ond.

Een prachtig en energiek voorbeeld van pan-Afrikaanse cinema, waarin het leven van twee broertjes drastisch verandert wanneer hun vader ervandoor gaat.

Vrijdag 11 december, Oceanië, 20:15uur
RUFUS SAATI, THE SPIRITS HAVE GONE
Wiek Lenssen, Nederland, 54’

Tijdens een geestenfeest ontvangt de Asmatpapoea Rufus Sisumur de geest van Saati, een van zijn voorouders, die een beroemd oorlogsleider was van de Pomatsjrivier. Voor de vijand was Saati een berucht koppensneller.

Donderda 17 december, 20:15uur
DELBARAN,
Abolfazl Jalili, Japan, Iran, 2001, kleur, 96 min., Farsi gesproken, Nederlands ondertiteld

Een afgelegen truckstop in Delbaran, Iran, vlakbij de grens met Afghanistan, lijkt draaiende gehouden te worden door een Afghaans jochie van een jaar of twaalf, Kaim. Kaim zet thee voor de chauffeurs, haalt onderdelen op en zit de juiste mensen achter hun broek als er iets gerepareerd moet worden  wat vaak het geval is, want alles gaat constant stuk. Maar zijn relatief veilige leven op de truckstop is voorgoed voorbij als er een nieuwe grensweg wordt aangelegd die Delbaran overslaat.

Voor het volledige evenementenprogramma van het Wereldmuseum Rotterdam, klik hier.


Oproep Nederlands Online Film Festival

Het Nederlands Online Film Festival (NOFF) is van start gegaan, hét online filmfestival voor korte film, onderdeel van het Nederlands Film Festival. Heb je een korte documentaire gemaakt van maximaal 10 minuten? Stuur deze dan vóór 25 augustus in en maak kans op de Holland Doc 24-Juryprijs en de Holland Doc 24-Publieksprijs. Ga voor meer informatie over het NOFF en de voorwaarden voor inschrijving naar www.hollanddoc.nl. Hier kan je ook de inzendingen tot nog toe bekijken en beoordelen!

Antropoloog in eigen land 
Voor alle antropologen (in spe) die benieuwd zijn naar de beroepsmogelijkheden die er voor hen zijn binnen Nederland, organiseert de LaSSA (Landelijk Samenwerking Studenten Antropologie) i.s.m. OxfamNovib een congres voor en door antropologen.
Door middel van lezingen, workshops, een studiemarkt, veel met elkaar uitwisselen en een kritische en humoristische blik op multicultureel Nederland gaan wij gedurende een dag bezig met de Nederlandse arbeidsmarkt voor antropologen.
 
Programma:
10.00: Inloop met koffie en thee
11.00: Opening
11.15: Lezing
12.00: Workshopronde 1
13.30: Lunch
14.00: Studiemarkt
15.00: Workshopronde 2
16.30: Cabaret
17.00: Afsluiting en borrel
18.00: Avondmaaltijd

21.00: Avondprogramma
Lezing: Joris Luyendijk

Workshops:
Sollicitatietraining
Antropoloog in de zorg
Antropoloog bij een NGO
Antropoloog bij een bedrijf
Antropoloog als zelfstandig ondernemer
Antropoloog in de media

Waar: Florin: Nobelstraat 2-4, Utrecht
Wanneer: 8 Mei 2009
Kosten: € 10 inclusief maaltijden
Inschrijven: www.djembehok.nl of inschrijfformulier op de flyer
Tot: 5 Mei.

Film-making for Fieldwork: a practical short course

Sunday, 21 June – Wednesday 1 July, 2009

In the run up to the 11th RAI International Festival of Ethnographic Film the Granada Centre for Visual Anthropology, University of Manchester will be offering a short course in ethnographic film-making. Over a ten-day period, participants will be offered basic technical instruction in documentary film-making methods that are particularly suited to ethnographic fieldwork projects.

Eerste Cineblend groot succes!
In een stampvol Soeterijn Café werd op 9 oktober met grote aandacht geluisterd, gekeken, en gedebatteerd over het thema 'antropologie op televisie.' Lees nu het verslag van deze avond, geschreven door Sharis Coppens.

Artikel Cineblend

Kijk op de website van het NRC voor het artikel "Bah, rieten rokjes" over de eerste Cineblend.

Hier een tweetal foto's.